DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
ALTIN
2.450,67
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
38°C
Şanlıurfa
38°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
36°C
Pazartesi Açık
35°C
Salı Açık
37°C
Çarşamba Açık
40°C

Kalp krizinin belirtileri nelerdir, bu belirtileri azaltmak için neler yapılmalı?

Kalp krizinin belirtileri nelerdir, bu belirtileri azaltmak için neler yapılmalı?
A+
A-

Kalp krizi, dünya genelinde ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olarak ciddi bir sağlık sorunu haline geldi. Türkiye’de de her yıl binlerce insan, kalp krizi sebebiyle hayatını kaybediyor. Ancak, kalp krizinin belirtileri, risk faktörleri ve önleme yolları hakkında farkındalık artırılarak, kalp krizi vakalarının birçoğu engellenebilir. Kardiyolog Dr. Hafize Zeynep Kara, kalp krizinin belirtileri ve önleme yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Kardiyolog Dr. Hafize Zeynep Kara, kalp krizinin genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve halsizlik gibi semptomlarla kendini gösterdiğini belirterek, “Bu belirtiler bazen sırt, omuzlar, çene veya kollar gibi diğer vücut bölgelerine de yayılabilir. Kalp krizinin erken teşhisi yaşam kurtarıcı olabilir. Belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden bir sağlık uzmanına başvurulması gerekir” dedi.

‘’Her gün en az bir veya iki gram omega-3 tüketmeye özen gösterilmelidir’’

Kalp krizinin önlenmesi için sağlıklı yaşam tarzının önemine dikkat çeken Dr. Kara, “Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, düzenli egzersiz yapmak ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak kalp sağlığı için kritiktir. Ayrıca, düzenli olarak tansiyon ve kolesterol düzeylerini kontrol ettirmek kalp krizi riskini azaltmada büyük rol oynar. Somon, chia tohumu, kenevir tohumu, keten tohumu ve ceviz gibi gıdalar harika omega-3 kaynaklarıdır. Her gün en az bir veya iki gram omega-3 tüketmeye özen gösterilmelidir. Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin besinlerin tüketilmesi de kalp sağlığı için önemlidir. Sebzeler, tam tahıllar, tohumlar ve sert kabuklu yemişler beslenme planında mutlaka yer almalıdır” diye vurguladı.

‘’Kalp sağlığı için işlenmiş gıdalardan kaçınılmalı’’

Kalp sağlığını korumak için doymuş yağ miktarının en aza indirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Kara, “İşlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır. Günde 25 gramdan az ilave şeker tüketmek, genel sağlığı iyileştirmek için atılabilecek en önemli adımlardan biridir ve bu, kalp krizi riskini azaltmaya da katkıda bulunur” ifadelerini kullandı.

‘’Haftada en az 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite kalp sağlığını destekler’’

Düzenli egzersizin kalp sağlığı için kritik olduğunu belirten Dr. Kara, “Kalkıp yürüyüşe çıkmak bile hiçbir şey yapmamaktan çok daha iyidir. Egzersiz yapmanın yanı sıra genel olarak aktif bir yaşam tarzı benimsemek kalp krizi riskini azaltmada önemli rol oynar. Sigara içmek, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite ve fiziksel hareketsizlik gibi faktörler kalp krizi riskini artırır. Ayrıca, ailede kalp hastalığı öyküsü olan kişiler de daha yüksek risk altındadır. Bu risk faktörlerininin farkına varıp önlem almak, kalp krizi riskini azaltmak için çok önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak, haftada en az 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite kalp sağlığını destekler. Sigaranın bırakılması, sigara içenler için en önemli adımdır. Ayrıca, kan basıncını ve kolesterolü kontrol altında tutmak ve düzenli kontroller yapmak da önemlidir. Stres yönetimi de kalp sağlığı için kritik bir faktördür” dedi.

‘’Erken müdahale, kalp krizinin sonuçlarını önemli ölçüde hafifletebilir’’

Kalp krizi belirtilerinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinin altını çizen Dr. Kara, “Göğüste sıkışma, baskı veya ağrı, kol, omuz, sırt, boyun veya çene ağrısı, nefes darlığı, terleme, mide bulantısı veya baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler fark edildiğinde, zaman kaybetmeden tıbbi yardım alınması hayati önem taşır. Erken müdahale, kalp krizinin sonuçlarını önemli ölçüde hafifletebilir ve hayat kurtarabilir” dedi.

 

Muhabir: elips haber

Yukarı Göklü Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.